Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
МІСЦЕВІ ФОРМИ ANETHUM GRAVEOLENS L., ВІДІБРАНІ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
О. В. Позняк

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Селекційне вдосконалення рослин – це комплексний процес реконструкції корисних показників і ознак, що цікавлять дослідника, доведення їх до максимального рівня в технологіях виробництва за продуктивністю, якістю, стійкістю до хвороб і низкою інших параметрів. Одним із ефективних напрямів збагачення генетичного різноманіття для використання в селекційній практиці є залучення місцевих форм рослин до робочих колекцій. Першим етапом досліджень у цьому напрямі є їх пошук та мобілізація з метою розширення ресурсної бази для подальшого залучення до селекційного процесу.

Важливим завданням є також пошук зразків невідомого походження, але вирощуваних тривалий час на території певного регіону, адаптованих до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. Це потенційні джерела повноцінного біохімічного складу, товарного смаку, стійкості до абіотичних стресових факторів, невибагливості до умов вирощування тощо. Тому дослідження зі збору та оцінки вихідного матеріалу малопоширених видів овочевих рослин є важливим напрямом.

Кріп пахучий (Anethum graveolens L.) – цінна зелена овочева рослина родини Селерових (Apiaceae Lindl.). Молоде зелене листя і стебла вживають як ароматну приправу до різноманітних страв. Крім того, свіжий і сушений кріп додають як обов’язкову приправу для засолювання в різні маринади, консерви, суміші сушених овочів. Поживні властивості кропу вдало доповнюють цілющі властивості. Корисні речовини містять усі органи рослини, навіть насіння, які можна вживати цілий рік.


Full Text: PDF