Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
НОВІ ЛІНІЇ СYPERUS ESCULENTUS L. ВІТЧИЗНЯНОЇ СЕЛЕКЦІЇ
О. В. Позняк, Л. В. Чабан, С. І. Кондратенко

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Смикавець їстівний, або чуфа (Сyperus esculentus L.) – єдиний культурний вид роду Сyperus – харчова, олійна, крохмаленосна рослина із родини Осокових (Сyperасеае). Має високі цілющі і дієтичні властивості. Бульби за смаком нагадують лісовий горіх, вживаються сирими і в переробленому вигляді. Вони мають тверду оболонку, хрусткий м’якуш, солодкі, мають приємний мигдальний присмак. Харчова цінність висока: містять 20–25% жирної олії (ліпідів), 20–35% крохмалю, 12–28% цукрів і 5–9% білка. Споживають бульби як ласощі сирими, вареними, смаженими; їх перемелюють на борошно, з підсмажених виготовляють сурогати кави і какао. У кондитерській промисловості із бульб смикавцю їстівного готують спеціальні сорти печива і тортів, цукерок, халви та інших солодощів. З них виготовляють харчову олію, яка густіє за кімнатної температури, вона не поступається оливковій. Олію вживають безпосередньо в їжу, використовують в консервній промисловості, медицині, парфумерії, техніці (як мастило для інструментів точної механіки).

У процесі селекції та наукових експериментів створюється або виявляється велика кількість форм рослин, які не включаються до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні як сорти, що використовуються у виробництві, але є цінними як вихідний матеріал для селекції, наукових досліджень тощо. Ці форми рослин є об’єктами інтелектуальної власності, права на яку повинні бути захищені, а також національним надбанням держави, яка повинна здійснити цей захист. Зразки, створені в науково-дослідних установах, з метою їх активного використання в селекційних та наукових програмах і надійного збереження в банку генетичних ресурсів рослин, реєструються в Національному центрі генетичних ресурсів рослин України.

До об’єктів інтелектуальної власності, створених на Дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН, належать дві лінії смикавця їстівного (чуфи): ‘Кочівник’ та ‘Бурштин України’. Селекційна робота зі смикавцем їстівним (чуфою) проводиться за сучасними методиками з урахуванням біологічних особливостей цього виду.


Full Text: PDF