Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ СОРТІВ РОСЛИН В УКРАЇНІ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ ЗМІНАМИ ЗАКОНОДАВСТВА
С. В. Васьківська, Н. П. Костенко, С. П. Лікар

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Науково-технічна (кваліфікаційна експертиза) сортів рослин в Україні проводиться згідно вимог Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» та регулюється підзаконними нормативно-правовими актами, прийнятими компетентним органом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері охорони прав на сорти рослин (Мінагрополітики). Кваліфікаційна експертиза передбачає проведення комплексу досліджень з визначення відповідності сортів критеріям відмінності, однорідності та стабільності (ВОС), показників придатності сорту для поширення за відповідними методиками, що розробляються експертним закладом – Українським інститутом експертизи сортів рослин (далі – УІЕСР) та затверджуються компетентним органом.

Наразі методичне забезпечення кваліфікаційної експертизи сортів рослин представлено 483 методиками з визначення відповідності сортів рослин критеріям ВОС, за якими можливо проводити дослідження 630 родів, видів та різновидів рослин, а також методиками експертизи сортів рослин на придатність для поширення в Україні, в яких ботанічні таксони згруповано за п’ятьма напрямами використання сортів рослин: зернові, круп’яні та зернобобові; технічні та кормові; картопля, овочеві, баштанні та пряно-смакові; плодові, ягідні, горіхоплідні, субтропічні та виноград; декоративні, лікарські, ефіро-олійні та лісові. Вимоги до імунологічної оцінки закладені в загальній частині «Методики проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність для поширення в Україні» та в «Методиці проведення фітопатологічних досліджень за штучного зараження рослин». Лабораторні дослідження якісних показників здійснюють за «Методикою проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні (Методи визначення показників якості продукції рослинництва)».


Full Text: PDF