Last modified: 2024-10-07
Abstract
Унікальна властивість культури ріпаку ярого обумовлена гарною пристосованістю до умов зовнішнього середовища, холодостійкістю, високою продуктивністю та вмістом білку, можливістю тривалого використання зеленої маси на корм сільськогосподарським тваринам. Він не має собі рівних за темпами росту в умовах низьких температур.
Наразі, розвиток сільського господарства в Україні значною мірою залежить від ефективного використання культур, які забезпечують гарантований збут за умови високої рентабельності виробництва. Тому велика увага приділяється ріпаку ярому, який в умовах Лісостепу та Полісся України є важливим джерелом виробництва рослинної олії, біопалива, високобілкових кормів, сидерату. Високу продуктивність ріпаку ярого можуть забезпечити тільки нові сучасні сорти та гібриди з покращеними показниками продуктивності та біохімічного складу насіння, пристосовані до екологічних умов зони вирощування.
Незважаючи на значні досягнення селекціонерів, багато вітчизняних сортів не відповідає сучасним вимогам щодо врожайності високоолійного і високобілкового насіння, стабільності врожайності за роками.