Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ПОРТУЛАК ГОРОДНІЙ (PORTULACA OLERACEA L.) – НОВИЙ МАЛОПОШИРЕНИЙ ЕКЗОТ НА ГОРОДІ
Н. В. Лещук, О. В. Позняк, Н. В. Павлюк

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Важливе місце в урізноманітненні харчування відводиться не лише основним овочевим рослинам (традиційним для вітчизняних споживачів), а й малопоширеним, екзотичним. Наразі в Україні спостерігається зростання попиту на суміші зелені (комбінації трав, що відрізняються за зовнішнім виглядом – забарвленням, ароматом, смаком тощо). Зеленні овочеві рослини входять до складу багатокомпонентних гарнірів разом з помідорами, маслинами, сиром, продукцією швидкого приготування, а також соусів, вживаються як добавки до основних страв. Набувають популярності делікатесні овочеві рослини. Значно зростає попит на малопоширені ароматичні трави.

Портулак городній (Portulaca oleracea L.) з родини Портулакові (Portulacaceae Juss.) цінується за високі поживні та лікарські властивості. В Україні рослина досі вважається малопоширеною та нетрадиційною (мова не про дикий – злісний бур’ян, а про рослину овочевого напряму використання), тоді як у країнах Європи культурні форми та сорти досить поширені. Варто зазначити, що культивування або, принаймні, використання цієї рослини сягає часів Стародавнього Китаю, Єгипту, Греції та Риму, тобто рослина була поширена в різних регіонах світу. Віддаючи шану корисним властивостям рослини, араби в середні віки називали портулак «благословенним» овочем.

Portulaca oleracea L. – однорічна рослина, яка утворює сланке або напівприпідняте розгалужене стебло з м’ясистими соковитими листками. Листки сидячі, суцільні, видовжені або оберненоовальні (залежно від сортових особливостей), з невеликими прилистками. Нижні – розміщені почергово, верхні – супротивні. Коренева система добре розгалужена, глибоко проникає в ґрунт. Квітки дрібні, до 1,5 см у діаметрі, двостатеві, жовті, з 3–5 оберненояйцеподібними пелюстками, розміщені по одній–вісім штук у розгалуженнях стебел або на верхівках. Плід – багатонасінна, яйцеподібна або видовжена коробочка, яка легко «відчиняється». Насіння дуже дрібне, чорне або темно-сіре. Рослина заввишки 10–50 см. Належить до теплолюбних видів, невеликі заморозки можуть пошкодити сходи, молоді стебла та листки. Рослина вибаглива до світла. Придатна для вирощування у спорудах захищеного ґрунту – парниках, теплицях, під укриттям.


Full Text: PDF