Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
УРОЖАЙНІСТЬ ТА МАСА ПЛОДІВ ПЕРСИКА (PRUNUS PERSICA MILL) ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТО-ПІДЩЕПНИХ КОМБІНУВАНЬ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОЇ ЧАСТИНИ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ
Д. Ю. Натальчук

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Серед різномаїття кісточкових культур персик виділяється своєю швидкоплідністю, високоврожайністю та крупноплідністю, що робить його високорентабельною культурою. Плоди ціняться наявністю вітаміну Р (активні антоціани, кахетини, флавони), С (аскорбінова кислота), провітаміну А (каротин). Також містять яблучну і лимонну кислоти. Різноманітний склад плодів персика свідчить не лише про харчову їх цінність, але й про лікувальну, що є особливо важливим у складній екологічній ситуації в Україні. Крім вживання у свіжому вигляді та використання у консервній промисловості в останні роки розроблені нові способи зберігання і використання плодів. Це швидке заморожування, під час якого повністю зберігаються дієтичні, харчові і смакові якості плодів, що робить дану культуру ще більш затребуваною.

Натомість, в Україні площі під цією культурою скорочуються і становлять наразі 1,5 тис. га з валовим виробництвом всього лише 11,2 тис. т. Це ніша, яка потребує розвитку і вдосконалення, як технології вирощування так і дослідження нових перспективних сорто-підщепних комбінувань, що дозволять збільшити виробництво персика в більш північних областях, де зі зміною клімату стало можливим вирощувати дану культуру.

Для створення високопродуктивних насаджень дуже важливо правильно підібрати сорти та підщепи. Вони мають великий вплив на загальний розвиток дерев, їх продуктивність та довговічність. На сьогодні в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні налічується 26 районованих сортів. Серед яких 16 рекомендовані для зони Лісостепу, з них морозостійкістю відзначаються ʻКняжеградськийʼ, ʻДніпровськийʼ, ʻДружбаʼ, ʻКиївський раннійʼ, ʻЛесяʼ, ʻЛюбимець ІІʼ, ʻОксамитовийʼ, ʻПам'ять Гришкоʼ, ʻПечерськийʼ, ʻСлавутичʼ. Більшість з даних сортів були створенні в Центральному ботанічному саду ім. М. М. Гришка та в Інституті садівництва НААН (м. Київ). При цьому робота селекціонерів була спрямована на створення адаптованих до умов зони Лісостепу сортів, а вдало підібрана підщепа посилює ці адаптивні можливості. Підібравши правильно підщепу можна регулювати силу росту плодового дерева, скороплідність, урожайність, стійкість до несприятливих зовнішніх умов, якість плодів та строки проходження внутрішніх процесів.


Full Text: PDF