Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ЯКІСНИХ ПОКАЗИКІВ СУЧАСНИХ ВИСОКООЛЕЇНОВИХ СОРТІВ СОНЯШНИКУ ОДНОРІЧНОГО (HELIANTHUS ANNUUS L.)
І. В. Смульська, О. В. Топчій, Г. А. Дутова

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Висока цінність соняшникової олії полягає в тому, що вона містить близько 90% ненасичених жирних кислот, особливо олеїнової (42–57%) та лінолевої (33–48%), які профілактично впливають на зниження захворювань серця, судин, печінки, онкологічних та інших хвороб. Олія соняшникова з високим вмістом олеїнової кислоти цінується через смак продуктів смажених на цих оліях та їх термоокислювану стабільність. В глобальному масштабі соняшникова олія за показником вмісту олеїнової кислоти конкурує з іншими високоолеїновими оліями та має найвищий вміст олеїнової кислоти порівняно з олією сафлору (78%), ріпаку та каноли (75–73%) та сої (73%). Також в олії соняшнику в невеликій кількості присутні стеаринова та пальмітинова кислоти. Генотип і температура під час утворення олії справляють основний вплив на пропорції олеїнової та лінолевої кислот, тоді як вплив надходження азоту є незначним і залежить від часу внесення азоту.

Однією з важливих умов технології вирощування ВОЛ соняшнику є дотримання просторової ізоляції посівів для уникнення перезапилення із традиційними, не високоолеїновими сортами, роздільне збирання та зберігання урожаю. ВОЛ соняшник зазвичай вирощують у південних областях України. Певні сорти, які вирощують у центральних та північних регіонах здатні забезпечити більш високу олійність у насінні. Тому актуальним є дослідження сучасних сортів соняшнику, які мають високий вміст олеїнової кислоти для визначення впливу погодно-кліматичних умов на показники якості та продуктивності сортів. Метою роботи є визначення частки впливу факторів на урожайність та вміст олеїнової кислоти сучасних сортів соняшнику.


Full Text: PDF