Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ СОРТІВ РОСЛИН В УКРАЇНІ
А. О. Гайдай, Н. О. Сиплива, С. С. Коляденко

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Міністерство аграрної політики та продовольства України (далі – Компетентний орган) формує та реалізує державну політику у сфері охорони прав на сорти рослин, шляхом приймання документів заявки на сорт рослин з метою набуття прав на нього. Основні функції, які покладені на Компетентний орган – це першочергове оцінювання нових сортів рослин для подальшого їх занесення до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі – Реєстр), здійснення державного контролю за набуттям прав на сорти рослин, забезпечення державного контролю та нагляду за збереженістю, проведення державної науково-технічної експертизи та ін.

Основним нормативно-правовим документом, яким керуються у сфері охорони прав на сорти рослин є Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин та насінництва і розсадництва у відповідність із положенням законодавства Європейського союзу» (далі – Закон), який набув чинності 10 червня 2023 року. Із набуттям чинності вищезазначеного Закону, суттєво змінилася реєстрація сортів рослин іноземного походження, які вже зареєстровані в Європейському Союзі (ЄС) чи Сполучених Штатах Америки (США), а саме, згідно статті 12 Закону Державна реєстрація сортів, зареєстрованих у державах-членах Європейського Союзу та/або в Сполучених Штатах Америки (далі – сорти, зареєстровані в ЄС та/або США), на вимогу заявника здійснюється без проведення кваліфікаційної експертизи. Підтвердженням реєстрації даного сорту в ЄС та/або США є відомості загального переліку (каталогу) сортів ЄС та/або відомості UPOV. Зазначені відомості отримуються Компетентним органом самостійно та не потребують додаткового підтвердження заявником.

Основними перевагами реєстрації сортів рослин за спрощеною процедурою для іноземних компаній є те, що сорт реєструється без проведення кваліфікаційної експертизи та в 15 денний строк з дня надсилання повідомлення про позитивні результати розгляду заявки та сплати відповідного збору, приймається рішення про державну реєстрацію сорту.


Full Text: PDF