Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
СОРГО ЗВИЧАЙНЕ ДВОКОЛЬОРОВЕ (SORGHUM BICOLOR) ЯК КЛЮЧ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ЗМІНИ КЛІМАТУ
І. В. Безпрозвана, А. М. Кирильчук, А. П. Іваницька

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


За останні десятиліття в Україні збільшилася кількість та інтенсивність періодів спеки. Прогнозується, що кількість морозних днів зменшиться, і наприкінці ХХІ століття в деяких районах більше не буде днів із від’ємними температурами. Річна кількість опадів варіюється по всій території України, зі значною між річною мінливістю, що призводить до деяких дуже вологих і деяких дуже посушливих років. Очікується, що ця значна мінливість збережеться і в майбутньому. Є ймовірність значного зменшення кількості опадів улітку, особливо на півдні та південному сході України та збільшення дощів узимку, особливо на півночі України. Проте, незважаючи на збільшення опадів узимку зменшиться поширення та висота снігового покриву в умовах теплішого клімату, що в західних гірських регіонах, через зменшення талої води відповідно зменшуватиметься весняний стік. Все це впливає на розвиток і особливості сільського господарства.

Україна, маючи на своїй території три ґрунтово-кліматичні зони (Степ, Лісостеп, Полісся), позиціонується як гарант продовольчої безпеки в багатьох країнах світу. Тому стратегічним напрямом у аграрному секторі України є вирощування нетрадиційних сільськогосподарських культур, які в складних аґрокліматичних умовах сьогодення дають високі врожаї зерна та гарантують доступ до достатньої кількості безпечних та поживних продуктів для всіх людей у будь-який час. У цьому контексті сорго є важливою культурою через свою здатність витримувати екстремальні погодні умови та забезпечувати стабільний врожай, що допомагає підтримувати продовольчу безпеку.

Сорго звичайне двокольорове (Sorghum bicolor) – це вид злаків другої групи, що характеризується двоколірними зернами. Культура з Африки потрапила спочатку в Індію, потім у Китай і Середню Азію. Тільки у ХХ ст. сорго, як дуже посухостійка культура, зацікавило США й Південну Європу, в багатьох країнах світу воно витиснуло кукурудзу. В 1912 р. зі США в Україну було завезене сорго суданське.

 


Full Text: PDF