Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ДОБРИВ
В. І. Глеваський

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Ефективність використання добрив на посівах буряків цукрових залежать від поєднання цілого комплексу факторів, із яких важливо виділити наступні: обробіток ґрунту, вид добрива, довжина вегетаційного періоду, кліматичні, погодні і ґрунтові умови, потенціал продуктивності оброблюваних гібридів, взаємний вплив добрив, гербіцидів і пестицидів, властивості ґрунту, його вологість і температура. Агроклімат створює умови в ґрунті і рослинах, при яких інтенсивність і повнота умов поживних речовин добрив суттєво змінюється, що впливає на урожайність і якість коренеплодів. Результати досліджень показують, що мінливість погодних умов пояснює до 65% ефективності добрив. Навіть в умовах високої культури землеробства вплив агрометереологічних умов на ефективність добрив у зоні нестійкого і недостатнього зволоження є достатньо суттєвим.

Фосфор і калій мінеральних добрив сприяє збільшенню урожайності і цукристості буряків, знижує втрати цукру в мелясі, вміст розчинного азоту в соку і збільшення їх доброякісності.

Азот, внесений на фоні фосфорно-калійних добрив в оптимальних дозах, обумовлює різке збільшення урожайності буряків на 8–15%, особливо на малогумусних і легких по механічному складу дерново-підзолистих, середніх опідзолених ґрунтах і опідзолених чорноземах. Мінеральні добрива слід вносити в кращі агротехнічні строки, в рекомендованих дозах, в оптимальних співвідношеннях азоту, фосфору і калію, в поєднанні з органічними добривами.


Full Text: PDF