Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
УМОВИ НІВЕЛЮВАННЯ ПОГОДНИХ УМОВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ ЗЕРНА СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
Б. В. Копелець, М. І. Кулик

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


На сьогодні вже проведені численні дослідження з вивчення сортів, елементів продуктивності, встановлення впливу елементів технології вирощування на формування врожайності та якості зерна пшениці озимої. Останнім часом важливого значення набуває сорт, його спроможність давати високі врожаї і якість продукції в конкретних умовах та з урахуванням елементів технології вирощування. Водночас питання впливу погодних умов у зв’язку з елементами технології вирощування на продуктивність та показники якості зерна пшениці вивчені не в повній мірі. У зв’язку з чим, наші дослідження були направлені на вивчення шляхів нівелювання негативного впливу погодних умов на формування врожайності та якості зерна сортів пшениці озимої. Адже екологічні й біологічні особливості сортів необхідно враховувати при розробці сортової агротехнології вирощування культури, де потенціал врожайності та якості зерна певного сорту реалізується найповніше.

Дослідження були проведені протягом 2022–2024 років в умовах виробничих посівів агрогосподарства Полтавської області з 14 сортами пшениці озимої. Варіанти трифакторного досліду поєднували вивчення впливу фракції насіння (суміш насіння, мілке, середнє й крупне) та застосування хелатних препаратів, що використовували для позакореневої весняної обробки посівів різних сортів пшениці озимої.

За проведення досліджень застосовували відповідні методики дослідної справи в агрономії та наукові рекомендації з вирощування пшениці озимої. Агротехнологія вирощування культури – загальноприйнята для ґрунтово-кліматичних умов центральної частини Лісостепу. Збір врожаю зерна проводили поділяночним способом з доведенням його до стандартної вологості. Якість зерна пшениці визначали згідно методичних рекомендацій відповідно ДСТУ.


Full Text: PDF