Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
АДАПТИВНІСТЬ ТА ВРОЖАЙНІСТЬ СОРТІВ МІСКАНТУСУ
Р. С. Тетерюк, М. І. Кулик

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


На даний час основні проблеми, що постають перед Україною – це забезпечення енергетичної та екологічної безпеки. Вони тісно пов’язані між собою, а вирішення їх потребує проведення ґрунтовних й різнопланових досліджень. В даній публікації ми зробимо акцент на вивченні рослинного енергоресурсу. А саме: виокремлення найбільш адаптованих до умов вирощування сортів міскантусу для отримання біосировини.

Дослідження були проведені протягом 2020–2024 років в умовах університету з використанням методики дослідної справи в агрономії. У схему однофакторного експерименту було залучено 10 сортів міскантусу зарубіжного та українського походження. Варіанти на площі були розміщено рендомізовано в чотирикратній повторності.

За роки проведення експерименту визначали адаптивність рослин міскантусу до умов вирощування. При цьому визначали основні показники: стійкість рослин до вилягання, посухо- та холодостійкість. Встановлено, що впродовж першого-третього років сорти міскантусу проявили високі адаптивні властивості, що в динаміці зростали в послідуючі періоди вирощування культури. У середньому за роки рослини міскантусу були стійкі до вилягання (9,0–9,7 балів), посухостійкі (9,4–9,8 балів) та холодостійкі (8,5–9,4 балів).


Full Text: PDF