Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
МОРФОГЕНЕЗ ЛАВАНДИ ВУЗЬКОЛИСТОЇ (LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILL.) В УМОВАХ IN VITRO ДЛЯ ОТРИМАННЯ РОСЛИН СТІЙКИХ ДО АБІОТИЧНИХ СТРЕСОВИХ ФАКТОРІВ
І. С. Шляхтун, Ю. В. Шитікова, О. В. Піскова

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Рослини часто піддаються впливу багатьох стресових факторів, таких як низька/висока температура, засоленість, посуха, повені, несприятливі температурні умови і токсичність спричинена впливом важких металів. Ці фактори стресу є загрозою для рослин і не дають їм повністю розкрити свій генетичний потенціал, а також обмежують продуктивність сільськогосподарських культур у всьому світі. Фактично абіотичний стрес є основною причиною втрати врожаю в усьому світі, знижуючи середню врожайність більшості основних культур більш ніж на 50%. Абіотичні стресори спричиняють збитки на сотні мільйонів доларів щороку через зниження врожайності та загибелі врожаю. У природі стресові фактори, як правило, не є ізольованими і впливають на рослини комплексно. Для протидії несприятливим факторам навколишнього середовища природа розробила різноманітні способи боротьби з ними та терпимості до них, властиві рослинам.

Лаванда вузьколиста (Lavandula angustifolia Mill.) – поширена ефіроолійна культура родини глухокропивних, олія та суцвіття якої широко використовуються в фармакологічній, парфумерно-косметичній та харчовій промисловостях, та інших галузях. Вирощування та промислове використання лаванди вузьколистої поширене на півдні України. Нестача посадкового матеріалу адаптованого до умов України спонукають до розробки та впровадження інтенсивніших методів розмноження, серед яких і мікроклональне розмноження в умовах in vitro.

 


Full Text: PDF