Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ГЕОГРАФІЧНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА ТОЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА
Р. В. Олепір

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Роль сільського господарства для України досить велика. Великі території, які займаються сільськогосподарськими угіддями, досить складно контролювати через нестачу точних карт, нерозвинену мережу пунктів оперативного моніторингу, наземних станцій, у тому числі і метеорологічних, відсутність авіаційної підтримки і т.д. Крім того, в силу різного роду природних процесів, відбувається постійна зміна посівних площ, характеристик ґрунтів та умов вегетації на різних полях і ділянках.

На сьогодні сільськогосподарське виробництво схильне до значних ризиків, обумовлених зміною кліматичних та погодних умов, і вже зараз географічні інформаційні системи (ГІС) є цінним помічником у веденні баз даних статистики сільськогосподарського виробництва та аналізу чинників ризику.

Впровадження комп’ютерних технологій у сільськогосподарське виробництво дозволяє не тільки значно спростити формування інформаційних баз даних і понизити вірогідність виникнення помилок, але і впровадити нові методи підтримки ухвалення управлінських рішень на основі аналізу даних і, зрештою, підняти продуктивність праці та рівень рентабельності виробництва. Вся інформація про ресурси сільського господарства має просторову привʼязку, очевидно, що в якості базових інформаційних технологій краще всього використовувати геоінформаційні системи.



Full Text: PDF