Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ТРУДОМІСТКОСТІ РІЗНИХ ТИПІВ ЕКСПЕРТИЗ СОРТІВ РОСЛИН У ДЕРЖАВНІЙ НАУКОВІЙ УСТАНОВІ
О. І. Завальнюк, О. В. Захарчук, І. Ю. Дубова

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Останнім часом питанням формування витрат, визначення трудомісткості та собівартості продукції (робіт, послуг) державних установ не приділяли достатньої уваги. Тому багато з них поступово відмовилися від складання технологічних карт для різних видів експертиз і ботанічних таксонів. Це призвело до викривлення реальної собівартості виробленої продукції, відсутності вдосконалення методів планування, обліку, калькулювання й аналізу собівартості продукції та втрати заходів, напрацьованих у попередні роки. Адже новітні технології виробництва змінюють склад витрат та їхню питому вагу в повній собівартості та трудомісткості. Через впровадження нової методики проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин, заміну ручної роботи на механізовану, автоматизацію результатів дослідної роботи виникає необхідність розроблення нових підходів до визначення трудомісткості видів експертиз і ботанічних таксонів.

Український інститут експертизи сортів рослин (далі – Інститут) – це базова науково-дослідна установа з проведення комплексу польових і лабораторних досліджень із науково-технічної експертизи сортів рослин в Україні, а також уповноважена установа щодо проведення ділянкового (ґрунтового) сортового та лабораторного сортового контролю (далі – ґрунтконтроль).

Для визначення трудомісткості різних типів експертиз ботанічних таксонів та їхньої структурної оптимізації згідно з чинними методиками кваліфікаційної експертизи сортів рослин необхідно здійснити відповідні розрахунки. Встановлення трудомісткості різних видів досліджень з експертизи сортів рослин та розрахунок відповідного фінансування для філій Інституту відбуваються на основі порівняльного аналізу трудомісткості проведення основних типів кваліфікаційної експертизи сортів рослин. В основу мають бути покладені розрахунки трудомісткості за технологічною картою вирощування пшениці м’якої (озимої) за звичайною технологією.


Full Text: PDF