Остання редакція: 2017-06-16
Тези доповіді
Голозерний овес (Avena sativa subs. nudisativa) набуває все більшого значення для сільськогосподарського виробництва і переробної промисловості. Його можна використовувати на кормові та харчові цілі без попередньої обробки, що значно знижує трудові затрати і собівартість продукції.
Голозерний овес поступово розширює посівні площі у структурі зернових культур України. За даними Держкомстату, у 2014 р. площі під голозерним вівсом становили близько 10 тис. га, в тому числі сорти Самуель та Саломон (у Держреєстрі з 2004-2005 рр.) займали 6 тис. га, сорт селекції Носівської СДС Скарб України - 1 тис. га (у Реєстрі з 2010 р.).
Мета досліджень - встановити особливості формування технологічних показників зерна голозерного вівса та їхню взаємообумовленість з морфометричними характеристиками зернівки, вивчити та провести добір кращих голозерних зразків, що сполучають продуктивність з високою крупністю зерна та технологічними показниками якості.