Остання редакція: 2017-06-19
Тези доповіді
Зниження врожайності пшениці значною мірою обумовлено впливом хвороб посівного матеріалу. Серед хвороб зерна пшениці в Україні альтернаріоз належать до однієї з найпоширеніших. Ареал хвороби повністю охоплює всі зони вирощування пшениці і, як правило, проявляється на посівах щорічно. Інформація про вплив Alternaria sp. на харчові якості зерна суперечлива. Деякими дослідниками (Ковалишин А.Б., 2011) відзначено зниження хлібопекарських якостей борошна внаслідок амілазній та протеолітичній активності патогену. На думку інших авторів (Билай В.И., 1980, Деменьтьева М.И. 1985), зв’язок між ураженістю пшениці видами Alternaria та біохімічними показниками зерна і борошна (в т.ч. вмістом білків) відсутній. Для вирішення цього питання нами проведені відповідні дослідження.
Мета досліджень - визначити вплив ураженості зерна пшениці озимої альтернаріозом на вміст у ньому білка та клейковини.