Наукові конференції України, МНПК «Професор С.Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки»

Розмір шрифту: 
Вплив строків сівби та сортових особливостей амаранту (Amaranthus l.) на накопичення білка в рослинах та зерні в Лівобережному Лісостепу України
Н. Б. Гудковська

Остання редакція: 2017-06-19

Тези доповіді


Робота присвячена вивченню особливостей накопичення білка в рослинах та зерні амаранту залежно від строків сівби та сортових особливостей в Лівобережному Лісостепу України. Аналіз літературних джерел показує, що амарант є джерелом білка і незамінних амінокислот, дефіцит яких не можуть замінити традиційні сільськогосподарські культури. За вмістом лізину амарант у два рази перевершує пшеницю і у три рази - кукурудзу. При недостатній кількості амінокислоти лізину їжа не засвоюється організмом людини, і білок проходить через організм «транзитом». Відомо, що для організму людини корисною є перетравлювана частина їжі, тому розрахунок рівня забезпечення раціону проводять по перетравлюваному білку. Коефіцієнт перетравлюваності білка амаранту складає 70%. За кількістю незамінних амінокислот (триптофану, тирозину і фенілаланіну) амарант прирівнюється до білка жіночого грудного молока. За балансом амінокислот білок амаранту близький до рекомендацій ФАО. На сьогодні концентрати білків рослинного походження широко застосовуються в різних галузях харчової промисловості Однак основним джерелом рослинного білка поки що залишається соя. Білкові концентрати та ізоляти з амаранту можуть бути альтернативою соєвим продуктам.

Full Text: PDF