Остання редакція: 2017-06-19
Тези доповіді
Виробництво зерна пшениці озимої - один із стратегічних напрямів зміцнення економіки України. Але останніми роками потенціал урожайності цієї культури не використовується повною мірою внаслідок ураження посівів фітопатогенами.
Зернові культури в період вегетації уражуються багатьма видами патогенів, проте існують такі, що зустрічаються дуже часто: різні види іржі, борошниста роса, види септоріозу, сажкові гриби, фузаріози. Хвороби значно знижують урожай та якість зерна пшениці озимої. Втрати валового збору щороку становлять близько 20%.
Вирощування інтенсивних сортів і дотримання сортової агротехніки дають можливість суттєво збільшити врожай та підвищити якість вирощеної продукції. Вимоги до нових сортів стають більш високими і різнобічними. Результати селекції пшениці озимої останніх років переконливо засвідчують, що недостатньо лише високої потенційної продуктивності сорту, щоб отримувати очікуваний ефект від вирощування на високих агрофонах, а необхідно надати йому ще одну важливу властивість - стабільність урожаїв, насамперед за рахунок стійкості проти фітопатогенів. Селекція пшениці на стійкість проти хвороб актуальна у всьому світі, що обумовлено економічними і екологічними факторами.