Наукові конференції України, МНПК «Професор С.Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки»

Розмір шрифту: 
Кореляція між ознаками сортів і гібридів дині за вирощування у плівкових теплицях на сонячному обігріві
С. М. Кубрак

Остання редакція: 2017-06-20

Тези доповіді


За підрахунками експертів УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу), у 2012 р. площа під динею в Україні становила близько 20 тис. та. Врожайність її у фермерських господарствах південних областей країни для незрошуваних регіонів становила 7-8 т/га, зрошуваних - 10-14 т/га. Причиною відсутності продукції дині впродовж несезонного періоду є те, що в опалювальних теплицях вирощувати її економічно невигідно. Частіше вона культивується у спорудах, що не обігріваються.
Кількість сортів та гібридів дині для закритого грунту, які занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, є недостатньою. Тому вирішення проблеми збільшення таких сортів залишається актуальним.
Експериментальна робота протягом 2009-2011 рр. проводилась на Київській дослідній станції Інституту овочівництва і баштанництва (нині Відділ селекції овочевих рослин Інституту садівництва) за темою: «Підібрати сортимент дині для плівкових теплиць і удосконалити технологію її вирощування шляхом використання підщеп» (номер державної реєстрації 0106 U 005462). Розсаду дині вирощували розсадним методом у зимовій скляній теплиці в пластмасових горщечках 10x10 см, висіваючи насіння у другій декаді квітня.. На постійне місце рослини висаджували у 25-30-денному віці за схемою 70x70 см. Рослини формували частково на шпалері.

Full Text: PDF