Наукові конференції України, МНПК «Професор С.Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки»

Розмір шрифту: 
Характеристика сортів пшениці м ’якої озимої миронівської селекції за морозостійкістю
А. В. Пірич, Н. В. Булавка

Остання редакція: 2017-06-20

Тези доповіді


У зв’язку з глобальними змінами клімату та повторюваністю несприятливих умов для вирощування зернових культур виникає необхідність створення високоадаптивних генотипів пшениці озимої [1].

Морозостійкість сільськогосподарських культур - це здатність рослин протистояти дії низьких від’ємних температур під час перезимівлі. Науковці зазначають, що морозостійкість зернових культур - це ознака, що змінюється впродовж осінньо-зимового періоду, і повне набування сортом морозостійкості відбувається під час другої фази загартування [2].

Для оцінки морозостійкості сортів пшениці м’якої озимої ми використали такі методи:

1) визначення відносної морозостійкості у проростках [3] за t° = -12,5 °С;

2) оцінка морозостійкості у висівних ящиках [4] за t° = -18 °С.

Дослідження проводили у 2015-2016 рр. в лабораторії генетики і фізіології МІП. Порівнювали відсоток живих після проморожування рослин у миронівських сортів з сортом-еталоном морозостійкості Миронівська 808. Достовірність різниці визначали за критерієм Фішера.


Full Text: PDF