Остання редакція: 2017-06-20
Тези доповіді
У зв’язку з глобальними змінами клімату та повторюваністю несприятливих умов для вирощування зернових культур виникає необхідність створення високоадаптивних генотипів пшениці озимої [1].
Морозостійкість сільськогосподарських культур - це здатність рослин протистояти дії низьких від’ємних температур під час перезимівлі. Науковці зазначають, що морозостійкість зернових культур - це ознака, що змінюється впродовж осінньо-зимового періоду, і повне набування сортом морозостійкості відбувається під час другої фази загартування [2].
Для оцінки морозостійкості сортів пшениці м’якої озимої ми використали такі методи:
1) визначення відносної морозостійкості у проростках [3] за t° = -12,5 °С;
2) оцінка морозостійкості у висівних ящиках [4] за t° = -18 °С.
Дослідження проводили у 2015-2016 рр. в лабораторії генетики і фізіології МІП. Порівнювали відсоток живих після проморожування рослин у миронівських сортів з сортом-еталоном морозостійкості Миронівська 808. Достовірність різниці визначали за критерієм Фішера.