Остання редакція: 2017-06-20
Тези доповіді
Розв’язання проблеми виробництва безплівчастого зерна ячменю ярого в Україні, як сировини для виготовлення функціональних продуктів харчування для людей та високоцінного корму для молодняку тварин і птиці, є важливим і актуальним завданням для науковців. Переваги безплівчастого ячмінного зерна над плівчастим очевидні і незаперечні з погляду як харчової та кормової цінності, так і лікувально-профілактичних властивостей голозерних форм, що доведено дослідженнями вчених багатьох країн світу (Росія, Білорусь, Канада, Японія, США, Швеція та ін.).
Основним стримуючим фактором виробництва безплівчастого зерна в Україні є, насамперед, вкрай недостатня кількість сортів голозерного ячменю в користуванні виробників. Тривалий час вітчизняна наука обходила увагою цей напрям селекційної роботи та й іноземні сорти залишались поза увагою товаровиробників зерна ячменю в Україні.