Остання редакція: 2017-06-20
Тези доповіді
Найактуальнішою проблемою в Україні є зростання виробництва зерна. Перед хліборобами країни поставлене завдання - підвищити виробництво зерна пшениці шляхом поліпшення родючості ґрунтів, введення передової технології вирощування, раціонального використання добрив, покращення насінництва, використання найбільш урожайних сортів і гібридів. За стабільності посівних площ зернових культур збільшити збори зерна можливо лише завдяки стійкому підвищенню врожайності.
Для поповнення хлібного ринку України 10-15% посівних площ озимої пшениці необхідно зайняти під посіви пшениці м’якої ярої. Унаслідок несприятливих гідротермічних умов осінньо-зимового періоду посіви пшениці озимої часто зріджуються або гинуть, і, щоб не зменшити валових зборів продовольчого зерна, зріджені озимі посіви пересівають також пшеницею м’якою ярою. Тому потрібні сорти, які б за вегетаційним періодом мало відрізнялися від озимої і давали високий урожай продовольчого зерна. Для створення таких сортів велике значення має дослідження теоретичних питань формування і збереження живих колекцій світового генофонду та використання кращих колекційних зразків у селекційному процесі.