Розмір шрифту:
Урожайність голозерних сортів вівса залежно від удобрення в умовах Лівобережного Лісостепу
Остання редакція: 2017-06-24
Тези доповіді
За вмістом поживних речовин, протеїну, жирів, ^-глюканів, вітамінів та їх збалансованістю зерно вівса має унікальну якість серед інших злакових культур. Дослідженнями встановлено лікувальний ефект зерна вівса, що знижує рівень холестерину та цукру у крові. Але великий вміст у зерні вівса плівки, маса якої може істотно змінюватись залежно від сорту або факторів навколишнього середовища, є найбільшою перешкодою для використання його на кормові та продовольчі цілі. Плівчастість є причиною того, що загальна енергетична цінність зерна вівса менша порівняно з іншими зерновими культурами. Є два шляхи підвищення енергетичної цінності вівса: вирощування високоврожайних, низькоплівчастих сортів і обрушення плівки після збирання врожаю та вирощування голозерних сортів, зернівки яких не містять плівки після звичайного обмолоту комбайном. Вирощування голозерного вівса може стати одним із шляхів розв’язання проблеми як щодо раціонів годівлі свиней і птиці у промислових умовах, так і щодо виробництва харчових продуктів для людини. Тому поряд з вівсом плівчастим все більшого значення у сільськогосподарському виробництві та переробній промисловості набуває голозерний овес, оскільки його можна використовувати на кормові та продовольчі цілі без обрушення плівки, що значно знижує затрати праці та собівартість продукції. Мета досліджень - вивчити особливості формування врожайності та якості насіння голозерних сортів вівса залежно від доз мінеральних добрив на чорноземах глибоких, малогумусних. Упродовж 2009-2012 рр. на Носівській селекційно-дослідній станції вивчали залежність урожайності та якості насіння голозерних сортів вівса Самуель, Саломон та сорту носівської селекції Скарб України, а також плівчастих сортів Чернігівський 27, Нептун від рівня мінерального живлення (без добрив - фон; N 50; N50P50K50; N90P50K50; N90P90K90. Добрива вносили під передпосівну культивацію. Дослідженнями встановлено, що найбільший вплив на врожайність голозерних та плівчастих сортів вівса мали погодні умови, що склались упродовж вегетаційного періоду, система удобрення та генетичні особливості сортів.
Full Text:
PDF