Розмір шрифту:
Вміст амінокислот у зерні спельти залежно від сорту
Остання редакція: 2017-06-24
Тези доповіді
Серед провідних сільськогосподарських культур пшениця посідає чільне місце і становить основу харчового раціону населення багатьох країн. Провідна роль у виробництві рослинного білка, цінного для хлібопекарського та кондитерського виробництва, належить пшениці спельта, значення якої зростатиме надалі завдяки високій екологічній пластичності та здатності формувати врожай на ґрунтах, де не вирощують пшеницю м ’яку. Харчова та біологічна цінність білка залежить не лише від його вмісту, а й від збалансованості. Проте аналіз цієї інформації для спельти ускладнюється великим різноманіттям генотипів, що різняться морфологічними та фізіологічними чинниками. Експериментальну частину роботи проводили в лабораторії кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва та лабораторії Інституту продовольчих ресурсів НААН упродовж 2013-2015 рр. із сортами спельти, отриманими методом добору з місцевих сортів Schwabenkorn, NSS 6/01, Австралійська 1, та лініями, отриманими гібридизацією T. aestivum / T. spelta (LPP 3218, LPP 1305, LPP 1224, LPP 3117), що вирощувались в умовах Правобережного Лісостепу України. Контролем (стандартом) був районований в цій зоні сорт спельти Зоря України (st). Вміст амінокислот визначали методом іонообмінної рідинної хроматографії на аналізаторі амінокислот ТТТ-339. Індекс комплексного оцінювання (ІКО) вмісту незамінних амінокислот визначали за формулою (Господаренко Г. М., Любич В. В., Полянецька І. О. та ін., 2016): де Ф - фактичне значення показника; О - оптимальне значення показника; Д - допустиме значення показника; Ф/О— відношення, що застосовують для показників, фактичне значення яких повинно бути більшим за оптимальне; Д/Ф - відношення, що застосовують для показників, фактичне значення яких повинно бути меншим від допустимого рівня; п - кількість показників, що використовуються в моделі. Статистичну обробку результатів досліджень виконували, використовуючи пакет програми «Statistica». У результаті проведених досліджень встановлено, що амінокислотний склад білка істотно змінювався залежно від походження сортів та ліній спельти. Так, вміст основних амінокислот в білку зерна спельти змінювався від 115,0 у лінії LPP 3117 до 183,6 г/кг зерна в стандарту (сорт Зоря України). Білок зерна спельти найбільше містить глутамінової кислоти, проліну та лейцину. Вміст глутамінової кислоти змінювався від 32,5 до 47,8 г/кг зерна, проліну - від 8,6 до 18,3, лейцину - від 8,0 до 13,1 г/кг зерна залежно від походження сортів і ліній спельти.
Full Text:
PDF