Розмір шрифту:
Особливості польової схожості плодів коріандру залежно від сорту, способів сівби та норм висіву в умовах центрального Лісостепу України
Остання редакція: 2017-06-24
Тези доповіді
Введення коріандру в сівозміну зони Центрального Лісостепу дасть змогу покращити економічний рівень галузі рослинництва, спрогнозувати перспективу більшої стабільності сучасних сівозмін і їх біологічної відповідності вирощуваним культурам, використати коріандр як добрий попередник для пшениці озимої та інших важливих сільськогосподарських культур. Визначаючи роль та вплив досліджуваних факторів (сорту, ширини міжрядь, норм висіву) та тривалості міжфазного періоду «сівба-сходи» на польову схожість коріандру, необхідно знати кількість води, яку плід має увібрати від своєї маси для набубнявіння, адже це може мати зв’язок з кількістю її у ґрунті та з конкуренцією за неї плодів, висіяних за різних схем розміщення з урахуванням ширини міжрядь та норм висіву. Для набубнявіння плоди коріандру вбирають 120-130% води від своєї маси. Більш щільне розміщення в рядку створює між ними певну конкуренцію за вологу для набубнявіння. За звуження міжрядь і однакових норм висіву змінюється кількісно- просторове розміщення плодів, і таким чином створюються різні умови для використання вологи з ґрунту. Збільшення норми висіву за однакової ширини міжрядь змінює щільність розміщення плодів на одиниці площі, що знову ж таки посилює конкуренцію за вологу для набубнявіння і проростання. Проблеми технології вирощування коріандру вивчались небагатьма вітчизняними вченими, які в основному займались селекцією, удобренням, захистом рослин від бур’янів.
Full Text:
PDF