Розмір шрифту:
Якість зерна пшениці озимої залежно від технології вирощування
Остання редакція: 2017-06-24
Тези доповіді
Однією з найважливіших продовольчих культур в Україні є пшениця. Зерно цієї культури є основою сировиною для виробництва життєво необхідного продукту - хліба, споживаючи який, людина майже наполовину задовольняє потребу в вуглеводах, на третину - в білках, більш ніж наполовину - у вітамінах групи В, солях фосфору та заліза [1]. Продовольча цінність пшениці озимої визначається біохімічним складом зерна. Серед багатьох показників, які характеризують його якість провідне місце належить білку і клейковині. Високий вміст клейковини не лише підвищує харчову цінність хліба, а й є основною умовою високих хлібопекарських якостей борошна [2]. Цей показник має вирішальне значення і для макаронного виробництва за умови, що зерно повинно містити не менше 28-30% сирої клейковини і не темніти у процесі переробки. При цьому вироби, зокрема макаронні, відрізняються більшою міцністю і добре зберігають форму [3]. Зерно з високими показниками якості має кращі технологічні властивості - вищий вихід готової продукції (борошна, крупи). Мета досліджень - вивчити зміну якості зерна пшениці озимої залежно від технологій вирощування і окремих її елементів та придатність його для хлібопекарських цілей.
Посилання
Осокіна Н. М. Порівняльна оцінка технологічних властивостей зерна озимої пшениці та ярого тритикале / Н. М. Осокіна, К. В. Костецька // Вісн. Уман. нац. ун-ту садівництва. - 2012. - № 1 2. - С. 106-111.
ЖемелаГ. П. Якість зерна озимої пшениці / Г. П. Жемела. - К. : Урожай, 1973. - 184 с.
Адизов Р. Макаронный помол: резервы качества / Р. Адизов // Хлебопродукты. - 2005. - № 12. - С. 39.
Пшениця. Технічні умови : ДСТУ 3768:2010. - К. : Держспоживстандарт України, 2010. - 25 с.
Full Text:
PDF