Розмір шрифту:
Окремі аспекти історії становлення та розвитку спиртової галузі на українських землях
Остання редакція: 2017-06-25
Тези доповіді
Виробництво етилового спирту завжди відігравало важливу роль у народному господарстві України. В одних галузях етиловий спирт використовується як сировина, в інших – як допоміжний матеріал. Спиртова (винокурна) галузь завжди була однією з найрозвиненіших в Україні, що викликало жвавий інтерес до її історії. Особливої уваги заслуговує період становлення галузі і виділення її в окрему промисловість. ХІХ ст. характеризується повним пануванням сільськогосподарського виробництва, яке забезпечувало сировиною, насамперед, харчову промисловість, в тому числі і спиртову галузь. На той момент, ще до появи залізниць (що унеможливлювало широкий збут сільськогосподарської продукції), головним завданням стало перероблення її на високоякісну продукцію, яка зможе знайти собі збут або піти на поліпшення власного споживання. Саме в цей час формується спиртова галузь, що перероблювала значні маси зерна, картоплі та меляси на цінний і транспортабельний продукт. На межі ХVІІІ–ХІХ ст.ст. спиртова галузь (винокуріння) на українських землях стало масовим явищем. Правом вільного винокуріння користувалися і дворянські стани і козаки. Але за наступні півстоліття кількість дрібних винокурень суттєво зменшилася. Головним чином, це відбулося через збільшення акцизу, який був непідйомним для дрібного виробництва, і через концентрацію винокуріння на великих заводах.
Full Text:
PDF