Наукові конференції України, МНПК «Професор С.Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки»

Розмір шрифту: 
Проблемні питання розробки технології вирощування кукурудзи цукрової в сучасних агровиробничих умовах
П. В. Лиховид

Остання редакція: 2017-06-25

Тези доповіді


Кукурудза цукрова – цінна та високоперспективна овочева культура. Не зважаючи на її надзвичайно високу рентабельність (до 400%), придатність агрокліматичних умов більшої частини території України для отримання високих і сталих врожаїв належної якості, стабільний попит на свіжу та консервовану продукцію у населення, кукурудза цукрова донині є малопоширеною культурою. До того ж, кукурудза цукрова відіграє важливу роль як дієтично-лікувальний продукт харчування. Середньорічне споживання кукурудзи цукрової на одну людину в Україні становить 3,5–4,0 кг. За рекомендаціями Інституту харчування Академії медичних наук України доросла людина повинна споживати 3,7 кг кукурудзи цукрової на рік. Варто зазначити високі перспективи впровадження овочевої кукурудзи у галузь кормовиробництва, оскільки листостеблова маса рослин кукурудзи цукрової, що залишається після збирання качанів, є цінним кормом для великої рогатої худоби. Силос, приготований із додаванням вегетативної маси кукурудзи цукрової відрізняється поліпшеною якістю. До того ж, використання зеленої маси рослин після збирання основної продукції сприятиме поліпшенню економічної ефективності культури. У середньому в світі в період 2001–2005 рр. кукурудза цукрова на споживання у молочно-восковій стиглості вирощувалась на площі 0,4 млн. га. Цікаво, що кожний четвертий гектар під овочевою кукурудзою – американський. Майже кожен другий качан кукурудзи цукрової – зі США (45,82% світового валового збору). У цілому площі під кукурудзою на харчові цілі з 1961 р. зросли на 137%. Найбільшими вони є у США (270,2 тис. га), Угорщині (30,4 тис. га), Канаді (29,1 тис. га), Франції (28,9 тис. га), Японії (27,9 тис. га). Проте, в Україні площі вирощування овочевої кукурудзи незначні, розширяються повільно, і рідко набувають промислових масштабів. Так, кукурудза цукрова вирощується дрібними фермерами на площах від 1,5 до 5, інколи – до 50 га (наприклад, спеціалізоване підприємство «АгроКультура» Одеської області). За даними обласного управління статистики Херсонської області станом на 2015 р. площі під культурою в області складали лише 200– 250 га. Тенденції до їх зростання практично не відмічається. Однією з можливих причин низької поширеності кукурудзи цукрової є недостатня налагодженість агротехнології, відсутність інформаційного забезпечення. Наявні в фаховій літературі дані щодо вирощування культури багато в чому є вже неактуальними та застарілими, а інколи взагалі не відповідають сучасним агровиробничим умовам. Так, наприклад, практично відсутні наукові дослідження технології вирощування кукурудзи цукрової в умовах краплинного зрошення, застосування сучасних мікродобрив, новітніх систем обробітку ґрунту, систем точного землеробства, застосування нових засобів захисту рослин, сортів і гібридів культури, тощо. Наукова розробка питань агротехнології культури вкрай необхідна для формування та надання обґрунтованих рекомендацій агровиробникам. Підвищення рівня обізнаності сільгоспвиробників, надання їм актуального інформаційно-консультативного забезпечення і підтримки сприятиме підвищенню їх зацікавленості у виробництві. І це стосується не тільки кукурудзи цукрової, але й багатьох інших сільськогосподарських культур. Наукова розробка питань агротехнології кукурудзи цукрової в сучасних агровиробничих умовах може посприяти збільшенню посівних площ під культурою, ширшому впровадженню її у виробництво, що, в свою чергу, надасть можливості для кращого забезпечення населення України якісною продукцією за прийнятною ціною.

Full Text: PDF