Наукові конференції України, IХ МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
МІНЛИВІСТЬ ПОСУХОСТІЙКОСТІ СОРТІВ ПШЕНИЦІ МЯКОЇ ЯРОЇ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ТА ПОЛІССЯ УКРАЇНИ
Р. М. Близнюк, Д. Ю. Березовський, І. В. Федоренко

Остання редакція: 2021-04-27

Тези доповіді


Одним із пріоритетних напрямів селекції пшениці є створення сортів із високим потенціалом урожайності та толерантних до дії водного дефіциту, адже з прогресуючими змінами клімату періодичність повторення посух за роками тільки посилюватиметься.

Дослідження проводили упродовж 2016–2018 рр. у двох агроекологічних зонах Лісостепу (Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла НААН України (МІП)) та Полісся (Носівська селекційно-дослідна станція МІП). Матеріалом для дослідження слугували 14 сортів пшениці м’якої ярої різного еколого-географічного походження. Мета досліджень – оцінка сортів пшениці м’якої ярої за індексами посухостійкості. Індекс толерантності до посухи (TOL) показує втрату урожайності під впливом посухи в абсолютних одиницях. Розмах варіювання у зоні Лісостепу становив від 0,70 до 2,50. Виявлено, що найменші втрати урожайності під дією посухи несуть сорти – ‘Сюїта’, ‘Етюд’ (UKR), ‘Ясна’ (POL). Сорти – ‘Venera’ (SYR), ‘Leguan’ (CZE), ‘Grаnny’ (AUT), ‘Героїня’ (UKR) мали дещо більший показник, що в свою чергу вказує на більші втрати урожайності в умовах даного стресового фактору. У зоні Полісся розмах TOL варіював від 0,63 до 3,63. Встановлено, що у сортів ‘Етюд’, ‘Панянка’ (UKR), ‘Venera’ (SYR) найменші втрати урожайності під дією посухи. Середня урожайність (MP) сорту характеризує його потенційну урожайність. Розмах варіювання MP у зоні Лісостепу склав від 3,14 до 4,20. За даним показником виділено низку сортів – ‘МІП Злата’, ‘Панянка’, ‘Струна миронівська’ (UKR), ‘Leguan’ (CZE), ‘Koksa’ (POL), які здатні формувати високу урожайність за різних погодних умов. Найбільше значення MP спостерігали у зоні Полісся у сортів ‘МІП Злата’, ‘Сімкода миронівська’, ‘Струна миронівська’, ‘Елегія миронівська’, (UKR), ‘Leguan’ (CZE), ‘Koksa’ (POL), що свідчить про їх чутливість до зміни клімату. Індекс толерантності до стресу (STI) характеризує здатність сорту утримувати стабільний рівень урожайності незалежно від стресових факторів. Встановлено, що у зоні Лісостепу стабільно високий рівень урожайності виявлено у сортів ‘Leguan’ (CZE), ‘Koksa’ (POL), ‘МІП Злата’, ‘Панянка’, ‘Сімкода миронівська’, ‘Харківська 26’ (UKR), у зоні Полісся – ‘МІП Злата’, ‘Сімкода миронівська’, ‘Струна миронівська’, ‘Елегія миронівська’ (UKR), ‘Leguan’ (CZE), ‘Grаnny’ (AUT) не проявили чутливість до впливу посухи.

Виявлено, що серед досліджуваних сортів у зоні Лісостепу відносно високою посухостійкістю характеризувалися: ‘Сімкода миронівська’, ‘Панянка’, ‘Струна миронівська’, ‘МІП Злата’ (UKR); у зоні Полісся –’Koksa’ (POL), ‘Струна миронівська’, ‘МІП Злата’, ‘Елегія миронівська’ (UKR), які за результатами оцінки виділено за більшістю індексів посухостійкості.


Full Text: PDF