Наукові конференції України, IХ МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ГОСПОДАРСЬКО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СОРТІВ КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
І. М. Бобось, В. І. Святина

Остання редакція: 2021-04-27

Тези доповіді


Однією з поширених овочевих бобових культур є квасоля  звичайна. Ця цінна високобілкова культура у світовому землеробстві займає друге місце після сої. Попит на світовому ринку на зерно квасолі дуже високий, а ціни нерідко прирівнюються до ціни на м'ясо. Білки квасолі містять незамінні амінокислоти: лізин, лейцин, фенолаланін, триптофан, цистин, гістидін, тріонін. Засвоєння білків квасолі залежно від кулінарної обробки досягає 85-89%

За даними FAO в світі площі під посівами даної культури щорічно збільшуються і складають 29-30 млн. га. За останні 50 років посівні площі під квасолею збільшились в 1,28 рази і за прогнозами становитимуть у 2020 році 75-85 млн. га. Значну частину цих посівів займає овочева різновидність квасолі, в якої використовують в їжу боби-лопатки і насіння в недостиглому вигляді.


Full Text: PDF