Остання редакція: 2021-04-27
Тези доповіді
Жито озиме – одна з первісних зернових культур, яка використовувалася людиною протягом багатьох століть у харчуванні. Цей хлібний злак неперевершений за холодо- та морозостійкістю, невибагливий до ґрунтів, витримує посушливі умови, оскільки має потужну й розгалужену кореневу систему. Сучасні сорти та гібриди жита озимого характеризуються урожайністю зерна понад 9-10 т/га, мають високий вміст білку, добрі хлібопекарські якості, формують високий урожай кормової маси.
Як відомо, якість зерна жита озимого, придатність його до зберігання чи переробки залежить від багатьох факторів, серед яких важливе місце мають сортові особливості. Тому, до завдань досліджень входило вивчення основних показників якості зерна жита озимого різних сортів з метою подальшого відбору найпридатніших з них до переробки та зберігання.