Наукові конференції України, IХ МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
КОРЕЛЯЦІЙНІ ЗВ’ЯЗКИ МАСИ 1000 ЗЕРЕН З КІЛЬКІСНИМИ І ЯКІСНИМИ ОЗНАКАМИ ПРОДУКТИВНОСТІ ПШЕНИЦІ ЯРОЇ
Т. П. Лозінська, Ю. В. Федорук

Остання редакція: 2021-04-27

Тези доповіді


Для успішного вирощування пшениці ярої потрібні детальна розробка та застосування адаптивних технологій, сортової агротехніки, удосконалення прийомів вирощування та впровадження у виробництво високопродуктивних сортів цієї важливої продовольчої культури у мінливих умовах довкілля. Відомо, що рівень продуктивності сортів пшениці твердої ярої зaлежить від погодних умов і сортових особливостей культури. Дослідженнями встaновленa aдaптивнa здaтність сортів пшениці твердої ярої до умов вирощувaння. Разом з тим селекційна практика вказує на вивчення комплексу взаємопов’язаних ознак, завдяки яким добір одних без врахування інших не завжди приводить до бажаного результату.

Дослідження проводилися в умовах ННДЦ Білоцерківського НАУ за комплексом ознак продуктивності пшениці твердої ярої впродовж 2015-2020 рр. Матеріалом для досліджень слугували сорти ‘Ізольда’ і ‘Жізель’. Метою було встановлення кореляційних зв’язків між масою 1000 зерен  та урожайністю і основними ознаками продуктивності.


Full Text: PDF