Остання редакція: 2021-04-27
Тези доповіді
У зв’язку зі зміною метеорологічних умов, підвищенням денної температури в останні роки виникає проблема щодо зниження стійкості салату до посухи та високих температур. Це, в свою чергу, призводить до зниження насіннєвої продуктивності, за якої потреба в насінні повністю не задовольняється. Отже, всебічне вивчення агробіологічних особливостей та основних елементів технологій вирощування, салату посівного різновиду ромен встановлення умов, які забезпечують високу насіннєву продуктивність та якість насіння є важливим та актуальним завданням. На сьогодні елементи технології вирощування салату посівного різновиду ромен на насіннєві цілі не вивчалися, зокрема не вирішене питання щодо способів обмолоту насінників, встановлення їх впливу на насіннєву продуктивність та посівну якість насіння.
Мета роботи – обґрунтувати основні елементи технології вирощування салату посівного різновиду ромен шляхом дослідження способів обмолоту насінників в умовах Північного Лісостепу України. Дослідження проведені на дослідному полі дослідної станції «Маяк» ІОБ НААН в селі Бакланове Ніжинського району Чернігівської області. За природними умовами територія наближається до Північного Лісостепу України з помірно теплим достатньо м’яким кліматом. Рельєф рівний, ґрунти – опідзолений чорнозем. Вміст гумусу в орному шарі ґрунту – 3,12%, рН сольової витяжки 6,4%, вміст Р2О5 – 50 мг по Кірсанову і 6 мг по Мачигіну, К2О відповідно 10 – 15 і 20 – 30 мг/100 г ґрунту. За типом, механічним складом і іншими показниками ґрунтові умови відповідають природній зоні.Досліди проводилися на салаті різновиду ромен сорту ‘Скарб’ селекції ДС «Маяк» ІОБ НААН України, внесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні (2015 р.).