Наукові конференції України, IХ МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНЮВАННЯ ГЕНОТИПІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗА ВРОЖАЙНІСТЮ ТА ПОКАЗНИКАМИ ЯКОСТІ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
І. В. Правдзіва, О. А. Демидов

Остання редакція: 2021-04-27

Тези доповіді


Пшениця (Triticum aestivum L.) – одна з основних культур для харчування людства. Зростання виробництва зерна, що відповідає вимогам світових стандартів є одним із важливих завдань сільськогосподарської науки та виробництва. Урожайність та якість зерна пшениці формується внаслідок реалізації генетичних особливостей сорту у взаємодії з ґрунтово-кліматичними умовами і технологією вирощування. Лише за сівби в оптимальні строки та правильно підібраних попередніх культур для кожного сорту можливо отримати великі врожаї з високими показниками якості. Тому ці аспекти повинні бути враховані при оцінці та доборі генотипів.

Метою дослідження було виявити ефективність використання контрастних строків сівби після різних попередників для оцінювання генотипів пшениці м’якої озимої за врожайністю та показниками якості. Дослідження проводили в Миронівському інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України протягом 2016/17–2018/19 рр. Оцінювали сімнадцять сортів пшениці м’якої озимої (‘Подолянка’ (St), ‘МІП Валенсія’, ‘МІП Вишиванка’, ‘МІП Княжна’, ‘Трудівниця миронівська’, ‘Балада миронівська’, ‘Вежа миронівська’, ‘Грація миронівська’, ‘Естафета миронівська’, ‘МІП Ассоль’, ‘МІП Дніпрянка’, ‘МІП Лада’, ‘МІП Фортуна’, ‘МІП Ювілейна’, ‘Аврора миронівська’, ‘МІП Відзнака’, ‘МІП Дарунок’) за врожайністю, масою 1000 зерен, натурою зерна, вмістом білка, показником седиментації, вмістом сирої клейковини, індексом деформації клейковини, силою борошна, пружністю тіста, конфігурацією альвеограми, індексом еластичності тіста, водопоглинальною здатністю борошна, ступенем розрідження тіста, валориметричною оцінкою, об’ємом хліба, пористістю м’якуша, хлібопекарною оцінкою. Сорти висівали за трьома строками сівби (26 вересня, 5 жовтня, 16 жовтня) після п’яти попередників (сидеральний пар, гірчиця, соняшник, кукурудза, соя). Статистичну обробку даних проводили за методами описової та варіаційної статистики, а також дисперсійного аналізу (ANOVA) з використанням програм Statistica 8.0, Excel 2013 та GEA–R.


Full Text: PDF