Наукові конференції України, IХ МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
НОВИЙ СОРТ ОГІРКА НІЖИНСЬКОГО СОРТОТИПУ
Н. І. Птуха, О. В. Позняк, Н. М. Дяченко

Остання редакція: 2021-04-27

Тези доповіді


У результаті селекційної роботи на Дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України методом індивідуально-родинного добору із гібридної популяції ‘Лялюк’ / ‘Ніжинський місцевий’  створено новий сорт огірка ‘Олімп’. Заявка на сорт подана до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України для проведення науково-технічної експертизи у 2020 році.

Сорт огірка ‘Олімп’ ранній, від масових сходів до початку плодоношення 48 діб. Насіння дозріває через 85-100 діб. Тривалість плодоношення 65 діб. Вирізняється високою урожайністю плодів: 39,6 т/га, що переважає стандарт сорт  іжинський місцевий на 29,89%. Період від масових сходів до початку плодоношення 48 діб, у стандарту 44 доби. Період плодоношення нового сорту 65 діб. Стійкість до пероноспорозу у сорту ‘Олімп’ висока – 7 балів.Результати біохімічного аналізу плодів нового сорту ‘Олімп’: вміст сухої речовини 4,02%; загальний цукор 2,26 ; аскорбінова кислота 13,04 мг/100 г. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 5,0 балів, солоних – 5,0 балів.


Full Text: PDF