Остання редакція: 2021-04-27
Тези доповіді
Виробництво ягід аґрусу є високоприбутковою справою завдяки швидкоплідності, високому рівню урожайності, відсутності періодичності плодоношення, меншій, порівняно із плодовими культурами залежності від екстремальних біотичних і абіотичних чинників довкілля та можливості максимальної механізації всіх агротехнічних процесів вирощування. Раціональна організація вирощування цієї культури забезпечує швидкий обіг капіталу, а відтак і швидку його окупність. Площа промислових насаджень аґрусу в Україні становить близько 500 га.
Плоди аґрусу десертних сортів мають різні смакові якості та аромат. Ягоди споживають у свіжому вигляді, а також використовують для виготовлення варення, желе, мармеладу, джему, екстрактів, сиропів, компотів, повидла, морсів, різноманітних напоїв тощо. Сучасною медициною рекомендується як дієтичний продукт у профілактиці та лікуванні гіпертонії, малокрів’ї, тромбозів, шлунково-кишкових захворювань.