Наукові конференції України, IХ МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
СЕЛЕКЦІЯ АБРИКОСА В УМОВАХ ПІВДНЯ СТЕПУ УКРАЇНИ
Л. М. Толстолік

Остання редакція: 2021-04-27

Тези доповіді


У результаті селекційної роботи з абрикосом, яка ведеться у МДСС імені М.Ф. Сидоренка ІС  НААН більше 80 років, створені чудові сорти, які складають основу сучасного українського сортименту. Гібридний фонд станції зараз налічує близько 1,8 тис. сіянців. Для його поповнення у відносно сприятливих 2016-2018 рр. проведено міжсортову гібридизацію в обсязі 14,3 тис. квіток у семи комбінаціях схрещування. За материнські форми взято сорти НБС-ННЦ ‘Наслаждєніє’, ‘Кримський Амур’ та сорти мелітопольської селекції ‘Тащенакський’ і ‘Зоряний’, за батьківські – інтродуковані сорти ‘Нью Джерсі’, ‘Early Blush’, ‘Boucheron’ та ‘Ninfa’, які є носіями цінних господарсько-біологічних ознак, а саме: зимостійкості генеративних бруньок, стійкості до моніліального опіку, раннього та дуже пізнього строків достигання, високої урожайності, великоплідності, відмінних смакових та товарних якостей плодів універсального призначення.

Життєздатність пилку у обраних батьківськких форм абрикоса була високою – від 88,4% (‘Boucheron’) до 94,3% (‘Нью Джерсі’). Але біо-та абіотичні стресори стали причиною низького ступеня зав’язування плодів, який був в межах від 1,7% (‘Наслаждєніє’ х ‘Нью Джерсі’) до 11,1% (‘Кримський Амур’ х ‘Boucheron’). Встановлена сортова несумісність у комбінації ‘Зоряний’ х ‘Наслаждєніє’, оскільки було отримано лише 17 плодів, або 0,6% від кількості запилених квіток, що у 67 разів менше, ніж при вільному запиленні. Стан 59 дворічних сіянців з сімей ‘Зоряний’ х ‘Наслаждєніє’ і ‘Тащенакський’ х ‘Ninfa’, оцінений як добрий. Вихід сіянців – 19,5% від кількості отриманих гібридних насінин.


Full Text: PDF