Наукові конференції України, IХ МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ХАРАКТЕРИСТИКА ГІБРИДІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ
А. В. Шипп, Г. М. Ковалишина

Остання редакція: 2021-04-28

Тези доповіді


У Державному реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні зареєстровано велику кількість різноманітних сортів, яку в 2016 р. доповнила гібридна пшениця. У порівнянні із сортовою пшеницею, вона має більш високий потенціал урожайності, високий коефіцієнт кущіння, меншу норму висіву, володіє високою стійкістю проти хвороб та негативних чинників довкілля, високу зимостійкість, високий вміст білку та більш ефективне використання ресурсів, що дає можливість вирощувати гібридну пшеницю за будь-яких умов.

Щоб знизити ризик виробництва пшениці, для вирощування потрібно обрати 2-3 сорти або гібриди, які різняться за скоростиглістю та реакцією на умови вирощування, що дозволить мінімізувати збитковість виробництва за різних умов року та зони вирощування. Для досліджень нами  були обрані гібриди пшениці ʻХюберіʼ та ʻХюлюксʼ, виробника «Saaten Union», які внесені до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні в 2016 р.


Full Text: PDF