Розмір шрифту:
ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРИ НА УРАЖЕНІСТЬ БУРЯКІВ ЦУКРОВИХ ХВОРОБАМИ
Остання редакція: 2023-10-05
Тези доповіді
Зміни екологічних умов, що впродовж останніх років набувають чіткої тенденції до їх погіршення, нерідко посилюють спалахи захворювань як інфекційного, так і неінфекційного походження. Вони призводять до втрат урожаю, що перевищують 20%, а в окремі епіфітотійні роки – 50–70% і більше. Отже кожний п’ятий, а інколи й другий гектар буряків цукрових товаровиробник засіває не для себе, а для підтримання життєдіяльності патогенів рослин.
Провадили маршрутні обстеження посівів, визначали ураженість рослин хворобами за загальноприйнятими методиками.
Спекотні та надмірно посушливі умови, що охопили центральну область України, істотно позначились на рості та розвитку буряків цукрових і спричинили передчасне в’янення та відмирання рослин у посівах. Низька відносна вологість повітря і ґрунту, що коливалась в межах 19–21% та 5–10% відповідно, на фоні високої температури повітря 28–39 °С стримували активний розвиток культури.Ключові слова
буряки цукрові; температура; хвороби; ураженість
Full Text:
PDF