Наукові конференції України, VI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських культур – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ОЦІНЮВАННЯ АДАПТИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СОРТІВ СОЇ КУЛЬТУРНОЇ (GLYCINE MAX (L.) MERRIL) В РІЗНИХ ҐРУНТОВО-КЛІМАТИЧНИХ ЗОНАХ
Л. В. Король, С. В. Слободянюк, Ю. В. Шитікова, О. В. Піскова, І. С. Шляхтун

Остання редакція: 2023-10-05

Тези доповіді


Соя серед бобових культур є найбільш культивованою за останні три десятиліття. Створення та впровадження нових пристосованих до певної ґрунтово-кліматичної зони сортів сої і комплексний науковий підхід до їх добору дають змогу підвищити врожайність, стабілізувати виробництво, а також змінити біохімічний склад насіння. Таким чином, оцінка екологічної адаптивності та пластичності сортів дає можливість селекціонерам з’ясувати природу адаптивних властивостей вихідного та селекційного матеріалу, а виробникам визначитися із сортами, що найбільш пристосовані до екологічних умов конкретного регіону.

Метою досліджень було провести аналіз екологічної пластичності й стабільності ознак продуктивності та визначити коефіцієнт адаптивності сортів сої за рівнем урожайності в різних ґрунтово-кліматичних зонах Степу Лісостепу та Полісся.

Ключові слова


соя; урожайність; коефіцієнт адаптивності; стабільність; пластичність

Full Text: PDF