Остання редакція: 2023-10-05
Тези доповіді
Виробництво олійних культур відіграє важливу роль у забезпеченні населення цінними продуктами харчування, галузі тваринництва – поживним кормом, переробної промисловості – сировиною. В умовах ринкової економіки для суб'єктів господарювання олійні культури виступають надійним джерелом грошових надходжень, їх насіння і продукти переробки конкурентоспроможні і користуються попитом на внутрішньому і світовому ринках. Україна – світовий лідер з переробки соняшнику і виробництва олії, а вітчизняна олійно-жирова галузь демонструє позитивну динаміку виробництва і розвитку навіть в кризовий період. Жирнокислотний склад є основним фактором, що визначає якість олії. Рослина олія складається з насичених і ненасичених жирних кислот. Пальмітинова та стеаринова кислоти належать до насичених жирних кислот, тоді як олеїнова та лінолева до ненасичених. Велика концентрація насичених жирних кислот шкідлива для здоров’я людини. Цінність саме соняшникової олії полягає в тому, що вона містить близько 90% ненасичених жирних кислот, особливо олеїнової, що сприятливо впливає на організм людини.
Дослідження соняшнику однорічного проводили в ґрунтово-кліматичних зонах Степу та Лісостепу в 2019–2022 рр. на дослідних полях філій Українського інституту експертизи сортів рослин. Лабораторні дослідження соняшнику однорічного здійснювали в лабораторії показників якості сортів рослин Українського інституту експертизи сортів рослин за «Методикою проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення. Методи визначення показників якості продукції рослинництва». Жирнокислотний склад олії соняшнику однорічного визначали на приладах «Клистал 2000М» та Shimadzu Nexis газохроматографічним методом.