Остання редакція: 2023-10-05
Тези доповіді
Найбільш розповсюдженими та шкідливими хворобами на смородині чорній в умовах Правобережного Лісостепу України є американська борошниста роса (Sphaerotheca morsuvae Bertet Curt.) та антракноз, збудник (Gloesporium ribis (Lib.) Montet Desm.).
Одним з лімітуючих факторів отримання високих стабільних урожаїв смородини чорної є недостатня стійкість до найбільш шкодочинних хвороб. Втрати врожаю від ураження патогенами можуть складати 20–30%, а на сильно сприйнятливих сортах – 50% і більше. Смородина – рання ягідна культура (період від закінчення цвітіння до достигання ягід складає 25–40 діб), тому використання хімічних засобів захисту рослин обмежені в часі. Впровадження у виробництво стійких сортів дозволить підвищити врожайність і якість продукції, знизити її собівартість та покращити екологічний стан навколишнього середовища.