Остання редакція: 2024-09-25
Тези доповіді
Пшениця озима є важливою зерновою культурою, яка на основі сталих врожаїв та валових зборів високоякісного зерна забезпечує національну продовольчу безпеку в умовах України. Одним з важливих факторів, які впливають на збільшення врожайності сільськогосподарських культур та зокрема пшениці озимої, є впровадження сучасних, адаптованих до конкретних ґрунтово-кліматичних умов сортів. У сучасних умовах господарювання та отримання високоякісного зерна важливе значення має сорт, який має поєднувати в собі високу продуктивність і відмінну якість зерна. Тому для збільшення виробництва зерна в Україні важливу роль відіграє впровадження нових високоврожайних, стійких до несприятливих умов вирощування сортів пшениці озимої із зерном високої якості. Також сільськогосподарською наукою і передовою практикою господарств установлено, що завдяки широкому впровадженню у виробництво інтенсивної технології вирощування пшениці озимої за останні роки значно зросла її середня врожайність. Досвід кращих господарств свідчить, що сучасна інтенсивна технологія здатна забезпечити подальше зростання урожайності пшениці озимої на всіх площах посіву.
При вирощуванні пшениці озимої важливе значення має не лише зернова продуктивність рослин, але і якісні показники зерна. Переважно про якість зерна пшениці судять по його придатності для виробництва певної продукції. В основному зерно пшениці використовується, головним чином, на харчування людини у вигляді борошна або крупи. Якість зерна пшениці озимої характеризується багатьма показниками: фізичними, хімічними та технологічними. Геометричні розміри, форма зернівки та її маса впливають на такий важливий показник, як натура зерна. Вміст білка та клейковини в зерні характеризують його технологічну цінність, та є вирішальними показниками при визначенні ціни на зерно. Згідно діючого стандарту в Україні до продовольчого можна відносити те зерно, в якому масова частка білка перевищує 11,0%, а клейковини – 18%.