Наукові конференції України, VІI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ВРОЖАЙНІСТЬ НОВИХ СОРТІВ ТА ЛІНІЙ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОПЕРЕДНИКІВ ТА СТРОКІВ СІВБИ
О. А. ЗАЇМА

Остання редакція: 2024-09-26

Тези доповіді


Одним із найбільш дешевих і доступних способів підвищення урожайності пшениці озимої є сорт. Досягти генетичного потенціалу сорту на рівні 70–80% можливо за умови дотримання всіх передбачених агротехнологічних заходів (Waheeba A. B., 2017). Тому вивчення впливу попередників на урожайність пшениці озимої є важливим завданням.

Залежно від попередників та погодних умов певного року суттєвий вплив на рівень урожайності зерна пшениці озимої мають строки сівби. Найвищі врожаї зерна можливо одержати за оптимальних строків сівби, що встановлюються з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов, особливостей сорту, агротехніки і погодних умов у передпосівний період (Кривенко А. І. та ін., 2019). Встановлення оптимальних строків сівби для кожного окремого сорту відповідно до конкретних умов вирощування є актуальним, адже різні сорти мають неоднакові біологічні особливості (Nasrallah A., 2020).


Full Text: PDF