Остання редакція: 2024-09-26
Тези доповіді
Цибуля ріпчаста ‒ одна з основних овочевих культур в Україні. У структурі посівних площ цибуля займає 9% сівозміни. Річна потреба в цибулі становить 10 кг на душу населення. Гострі сорти цибулі більш багаті на суху речовину та ефірну олію. Солодкі сорти – соковитіші, мають менше клітковини та ефірної олії, тому їх консистенція ніжніша. Вміст ефірної олії – від 13 у солодких сортів до 100 мг/% – у гострих.
Зелене листя цибулі містить до 60 мг/% вітаміну С і 4,8 мг/% каротину. До складу цибулі входять такі елементи, як калій, фосфор, сірка, кальцій, залізо, магній; вітаміни групи В, РР, Е тощо.
У медицині цибулю використовують як протицинговий і протиглисний засіб. Свіжий сік з неї корисний при запаленні шлунку і кишківника та ангінах. Сік з цибулі, змішаний з медом, є добрим запобіжним засобом проти розвитку більм на очах та грибних уражень шкіри. Шматки зі свіжої цибулі, прикладені до скронь, тамують головний біль. Луски є фарбниками, які використовують у харчовій промисловості.