Наукові конференції України, VІI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ХАРАКТЕРИСТИКА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ НОВИХ СОРТІВ СОНЯШНИКУ ОДНОРІЧНОГО (HELIANTHUS ANNUUS L.) ВИСОКООЛЕЇНОВОГО ТА ОЛІЙНОГО НАПРЯМУ ВИКОРИСТАННЯ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ВИРОЩУВАННЯ
Л. В. КОРОЛЬ, І. О. ДІХТЯР, Ю. В. ШИТІКОВА, О. В. ПІСКОВА

Остання редакція: 2024-09-26

Тези доповіді


Соняшник (Helianthus annuus L.) є однією з найважливіших у світі олійних культур, який займає 2 місце в Європі та 4 місце у світовому рейтингу. Світова тенденція вирощування соняшнику невпинно зростає. Ця культура вирощується на загальній площі понад 26 мільйонів гектарів у всьому світі, в основному через високий вміст олії в насінні (~44%).

З огляду на зміни клімату, які відбуваються, соняшник, як богарна культура ярого посіву, може бути більш уразливим до прямого впливу теплового стресу під час цвітіння або під час наливу зерна, а також до різних і непередбачуваних сценаріїв посухи під час вегетаційного циклу, обидва фактори призводять до втрати значного врожаю, зниження вмісту олії. Метою роботи було вивчити вплив умов вирощування на показники якості, зокрема, урожайність, вміст олії в насінні нових сортів соняшнику однорічного високоолеїнового (‘MAS 908HOCP’ та ‘LG50648’ – Франція, ‘SULIANO’ – Швейцарія, ‘N4H413 CL’ – Велика Британія) та олійного (‘STK102’, ‘STK101’, ‘STK104’, ‘STK103’ – Румунія) напрямку використання, що внесені до Державного реєстру сортів, придатних для поширення в Україні (далі – Реєстр сортів).


Full Text: PDF