Наукові конференції України, VІI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ІСТОРІЯ СЕЛЕКЦІЇ КАПУСТИ БІЛОГОЛОВОЇ (BRASSICA OLERACEA L.VAR. ALBA)
Н. В. Лещук, Т. М. МАРЧЕНКО, І. В. КОХОВСЬКА

Остання редакція: 2024-09-26

Тези доповіді


Усе різноманіття видів капусти належить до родини капустяних – Brassicaceae. Назва роду Brassica L. походить від латинського слова «brasso», що означає «тріщати, хрумтіти». Вперше її присвоїв Карл Лінней у 1737 р. Згадки про капусту є й у працях давньогрецького філософа Арістотеля, датованих IV ст. до нашої ери. Щоправда, він називав її «рафанос» і «крамба». В епоху Стародавнього Риму було описано значну кількість форм капуст, але без будь-якої класифікації. Перші спроби класифікувати різноманіття роду Brassica зробили ботаніки – француз Далешам у 1587 р. та англієць Джерард у 1597 р. З часів К. Ліннея класифікацію багато разів переглядали, але й до цього часу не розробили загальноприйняту.

Глибші дослідження цього роду розпочалися лише у XX ст., після проведення генетичних та імунохімічних аналізів запасних білків-глобулінів. Актуальною в овочівництві є класифікація капуст, запропонована Т. В. Лізгуновою. Вона працювала з академіком М. І. Вавиловим, зібрала велику колекцію капуст та класифікувала їх, виділивши окремі різновидності як самостійні види. Втім дослідники стверджують, що такий підхід дещо умовний і зручний лише для овочівників, оскільки ці різновидності капусти добре схрещуються між собою і дають плідне потомство, але не відповідають повному ботанічному розумінню терміну «вид».


Full Text: PDF