Наукові конференції України, VІI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
СТІЙКІСТЬ СОРТІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ДО ПОПУЛЯЦІЇ ЗБУДНИКА БОРОШНИСТОЇ РОСИ BLUMERIA GRAMINIS (DC) SPEER F. SP. TRITICI В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ (2023–2024 РР.)
Н. І. САУЛЯК, В. А. ТРАСКОВЕЦЬКА, О. А. ВАСИЛЬЄВ

Остання редакція: 2024-09-26

Тези доповіді


У Степовій зоні України борошниста роса (Blumeria graminis (DC) Speer f. sp. tritici) є одним з основних захворювань пшениці озимої. Прояви хвороби спостерігаються кожного року особливо в північних та центральних районах. В останні роки через зміни клімату на більш посушливий вона дещо втратила свої позиції. Але патоген має високу біолого-екологічну пластичність і виживає за рахунок розвитку на молодих рослинах пшениці озимої ранньої весни, пізньої осені і навіть частково взимку. Хвороба досить шкодочинна особливо на сприятливих сортах у вологі роки на зрошенні та на високому агрофоні. Селекція пшениці на стійкість до збудника борошнистої роси, в комплексі з іншими хворобами, є найбільш екологічно та економічно виправданим методом захисту озимої пшениці. Оптимальним є варіант, коли сорт стійкий та не потребує використання на ньому фунгіцидних препаратів або їх кількість мінімальна. Тому для ефективної організації захисту сортів потрібна інформація про їх стійкість до патогену.

Ціллю нашого дослідження було вивчити стійкість до борошнистої роси районованих та перспективних сортів селекції СГІ як на ювенільній так і на стадії дорослої рослини. Дослідження проводили у 2023–2024 роках. Взимку в умовах штучного клімату вивчали стійкість сортів на ювенільній стадії при штучному інфікуванні конідіоспорами гриба, які були отримані з зимуючої форми – клейстотецій – та розмножені на високосприятливому сорті. В польових умовах, у розсаднику листостеблових хвороб, на провокаційному фоні провели дослідження стійкості сортів на стадії дорослої рослини. Умови навесні 2024 року були сприятливі для розвитку борошнистої роси. Дощова та прохолодна погода привела до епіфітотійного розвитку хвороби в окремих вогнищах. Оцінку матеріалу проводили згідно загальноприйнятих методик (Бабаянц О. В., Бабаянц Л. Т., 2019)


Full Text: PDF