Остання редакція: 2024-09-26
Тези доповіді
Гречка – одна з цінних традиційних круп’яних культур України. Культура має велике господарське значення, оскільки з неї виготовляють крупу і борошно, синтезують лікарські препарати, використовують у тваринництві як корм. Як і більшість круп’яних культур, має конкурентні переваги на продовольчому ринку. Гречана крупа поживна і має високу енергетичну цінність. Жири гречки стійкі проти окиснення: в ядриці міститься значна кількість вітаміну Е, який має антиоксидантні властивості. Тому навіть за тривалого зберігання харчова якість крупи не знижується, що має велике значення для створення продовольчих запасів і визначає гречку як стратегічну культуру.
Тому метою досліджень є комплексне вивчення та оцінювання нових сортів гречки їстівної за основними господарсько-цінними показниками якості залежно від ґрунтово-кліматичної зони.